Z globoko ljubeznijo do vseh, ki se ne predajo: vidimo se na barikadah.
With deep love for all who fight the good fight: see you on the barricades.

Preberi več

Izjava in poziv za podporo protimilitarističnemu protestu 4. novembra 2023 v Tržiču/Monfalconeju.

Preberi tekst!

Na globalni dan akcije je bila v Ljubljani pred konzulatom Mehike izpeljana manjša solidarnostna akcija v podporo zapatističnim skupnostim, ki se soočajo s čedalje večjim nasiljem s strani paravojaških enot, močno povezanih z mehiško državo.

Več/More: https://zapatista.kompot.si/novice/izjava-junij2023

Preberi tekst!

na metelkovi, kot v vsakem prostoru, bi morale biti varne, naša telesa in meje pa brezpogojno spoštovane.

in metelkova, as in any space, we should be safe and our bodies and boundaries should be unconditionally respected.

Preberi tekst!

Z izjavo se odzivamo na javni shod v podporo 'domžalski peterici', ki je leta 2020 posilila mladoletnico. Ta je napovedan za ponedeljek, 8.5., torej na dan končne obravnave primera. Shod obsojamo in ga razumemo kot del kulture posilstva, ki odgovornost za nasilje prelaga s povzročiteljev na preživele. Kultura posilstva je poimenovanje za intersubjektivno in kolektivno (re)producirane mite, diskurze in prakse, ki jih družba uporablja za interpretiranje "zgodb" posilstev. Kultura posilstva nam podaja odgovore na vprašanja, kdo je kriv za posilstvo, kako se posilstvo prepreči in kdo mora zanj prevzeti odgovornost. Za povzročitelja išče opravičila in izgovore (“bil je pijan”, ”ni vedel, da ni za”, ”kazen bi mu uničila življenje”, ”mlad je še", ...), na preživelo pa vali krivdo in vzroke za posilstvo išče v njenih dejanjih, oblačilih, slogu življenja in socialnem statusu (”bila je pijana”, ”kako je bila pa oblečena?”, "verjetno se je strinjala in si nato premislila", ...). Pri tem pa izvzame dejstvo, da posilstvo drastično spremeni in zaznamuje življenje preživele. Absurdno se nam zdi vedno znova poudarjati, da so za posilstvo vedno odgovorni posiljevalci.

Kriv je tisti, ki posiljuje,
ki to gleda in dovoljuje.
Za posilstvo nisem kriva!
kje je pravica, kje obravnava –
kriva je policija,
krivo je sodišče, kriva je država!


Iniciativa proti kulturi posilstva

Preberi več

13. junija 2023 ob 11.00 se bomo zbrale_i pred veleposlaništvom Egipta v Ljubljani  za človekove pravice proti zatiranju na podalgi spola in apartheida med spoloma v Egiptu in po vsem svetu.
 

On the 13th of June 2023 at 11.00 am, we will gather in front of the embassy of Egypt in Ljubljana in a stand for human rights to end state sexual repression and gender apartheid in Egypt and worldwide.

Preberi tekst!

Objavljamo poročila tovaišu S, kolektiva La Camarade.

Preberi več

Izražamo polno podporo migrantskemu samoorganiziranju in se postavljamo za vse zahteve današnjega protesta. V njem prepoznavamo isto potrebo po družbi, v kateri bi vsak lahko imel enake možnosti za polno realizacijo svojih potencialov, ki jo imamo tudi sami. Potrebo po družbi, v kateri so ranljivi in ranljive med nami zaščiteni kot posamezniki in posameznice ter kot skupnosti. Po družbi, v kateri pogoji dela, življenja, druženja in političnega ter ostalega organiziranja ne bi bili podrejeni interesom kapitala in državi, njegovi zvesti opori in orodju.

Preberi več

za 8. marec nadaljujemo tradicijo naših (trans)sester, ki so konec 70ih s pohodi ponoči nasprotovale spolnemu nasilju in posilstvom žlinta oseb. po seriji umorov v t.i. angliji so oblasti ženskam* ukazale, naj ponoči ostajajo doma - diskurz “za naše dobro” še predobro poznamo tudi danes. feministične skupine so na dekret odgovorile z demonstracijami v nočnih urah v javnem prostoru, ki naj bi bil za ženske* nevaren.
--------------------------------------------------------------------------------

for the 8th of march, we continue the tradition of our (trans)sisters who, at the end of the 1970s, marched at night against sexual violence and rape of flinta people. after a series of murders in the so called england, the authorities ordered women* to stay at home at night – a discourse "for our own good" we know all too well today. feminist groups responded to the decree by demonstrating at night in the public space that was supposedly dangerous for women*.

Preberi več

kaj bi se zgodilo, če ženske* ne bi peljale svojih otrok v šolo ali če nihče ne bi šel v trgovino in kuhal? če ne bi nihče pomil posode, opral gat, zlikal srajc? če nobena ženska* ne bi šla v službo, v šolo, na faks? če nobena ženska* ne bi potolažila svojega partnerja po napornem službenem delu in se spomnila na rože za njegovo mamo?

what would happen if women* didn't take their children to school or went grocery shopping and cooked? if no one did the dishes and laundry, ironed the shirts? if no woman* went to work, school or university? if no woman* consoled her partner after a hard day's work and remembered to get the flowers for his mother?

Preberi več

v kontekstu globalnega dneva boja proti smrtonosnim mejnim režimom (missingattheborders.org/en/news/2022/6-febbraio-2023-migrare-e-un-diritto) smo na "kulturni dan" v ljubljani izpeljalx intervencijo pred italijanskim konzulatom. namen je bil znova opozoriti na razčlovečujoče prakse, ki jih v imenu "upravljanja z migracijami" izvajajo posamične države in evropska unija. tokratna intervencija se je osredotočila na odgovornost italijanske države, saj je ta pogosto prva v regionalni liniji verižnih vračanj ljudi, ki temeljijo na neustavnih dogovorih med državami evropske unije. osvetlila pa je tudi nekatere ostale prakse, ki so se v preteklih tednih uveljavile v regiji, med njimi vse večjo prisotnost policistov na slovenskih cestah, ki zaradi vstopa hrvaške v šengensko območje izvršujejo "izravnalne ukrepe". na drugi strani avstrija na meji s slovenijo podaljšuje izredni nadzor, uveden leta 2015, četudi je sodišče eu že lani sporočilo, da država članica šengenskega območja ne sme prekoračiti trajanja šestih mesecev nadzora notranjih meja. na meji s slovaško avstrija "fizični mejni nadzor" sicer odstranjuje, vendar ga, v koordinaciji s slovaško, nadomešča z nadzorovanjem mejnega območja z mobilnimi patruljami in brezpilotnimi letali.
-----------------------------


IN LJUBLJANA AND ACROSS THE REGION: STILL AGAINST FORTRESS EUROPE

in the context of the global day against deadly border regimes (missingattheborders.org/en/news/2022/6-febbraio-2023-migrare-e-un-diritto), we carried out an intervention in front of the italian consulate on the "day of culture" in ljubljana. the aim was to draw attention once again to the dehumanising practices carried out by individual countries and the european union in the name of "migration management". this time, the intervention focused on the responsibility of the italian state, as it is often the first in a regional line of chain returns based on unconstitutional agreements between european union countries. it has
also highlighted some of the other practices that have taken place in the region in recent weeks, including the increasing presence of police officers on slovenian roads to enforce "levelling measures" in the light of croatia's entry into the schengen area. on the other hand, austria is extending the exceptional controls introduced in 2015 at the border with slovenia, even though the eu court had already announced last year that a schengen member state should not exceed the six months of internal border controls. austria is removing "physical border controls" at the border with slovakia, but is replacing them, in coordination with
slovakia, with mobile patrols and drone surveillance of the border area.

Preberi več

[SLO] Na današnji dan, pred natanko enim letom, v zgodnjih jutranjih urah 15. decembra 2021, je Zissi s prijateljem, v tako imenovani Sloveniji, ponudila prevoz trem osebam, ki so stale ob cesti. Le malo zatem so slovenski policisti avtomobil ustavili, nato pa so vseh pet prijeli. 

[EN] Exactly one year ago today, in the early morning hours of December 15, 2021, Zissi and a friend gave a ride to three people in a car in the so-called Slovenia, who stopped on the side of the road. Only a short time later, Slovenian police stopped the car, whereupon all five were arrested.

Več

oktobra so nas v sklopu infoture fight fortress eu obiskalx tovarišx, aktivnx na meji med poljsko in belorusijo. avgusta lani se je, po 'umiku' ameriških sil iz afganistana povečal prehod ljudi preko poljsko beloruske meje. k rasti števila ljudi, ki želijo po tej poti priti v evropo, in k humanitarni katastrofi, ki je sledila, je dodatno prispevala sadistična kampanja beloruskega diktatorja lukašenka, o enostavnem vstopu v evropo preko belorusije - za podrobno raziskavo
povezave med organiziranim tihotapstvom in belorusko diktaturo, v branje svetujemx see minsk and die: how belorusan firms smuggle refugees. v avgustu in septembru 2021 se je število ljudi, ki poskušajo prestopiti mejo trdnjave evrope med poljsko in belorusijo povečevalo, na kar je poljska odgovorila z zaporo meje, gradnjo zidu in militarizacijo obmejnega območja. sicer pod unescom zaščiten naravni rezervat se je tako spremenil v vojaško bazo, polno vojakov, specialnih enot policije in oklepnih vozil, ki so na vstopnih točkah nadlegovale vsakogar, ki je želel vstopiti na 'prepovedano' območje.

Več / More

Z velikim veseljem pozdravljamo vzpostavljanje novega avtonomnega prostora v Ljubljani, ki se je začelo z današnjo javno-politično zasedbo praznega in zapuščenega poslopja v javni lasti na Linhartovi ulici! 

Več

Morda vam naslov zveni absurdno, saj je! Vendar v taki realnosti zgleda živimo.

Celotna situacija povezana s pomanjkanjem in oskrbo vode v Istri (ujeti na t.i. slovenskem ozemlju) je milo rečeno absurdna.

Na eni strani imamo lokalne župane, državne oblasti in druge razno razne kapitaliste npr. direktorje vodovodov, ki se pojavljajo v medjih z navidezno zaskrbljenimi retorikami zdravja in dobrobiti ljudi. Na drugi strani pa imamo njihove podjetniško naravnane "rešitve", ki so popolnoma brezbrižne prav do ljudi.

Dober primer tega je izklop javno dostopnih pip s pitno vodo; skrb za ljudi v tem primeru izključuje ljudi, npr. brezdomke_ce.

Logično je, da je njihova skrb za ljudi farsa, saj se sušna obdobja v Istri pojavljajo že od nekdaj. Skoraj vsako leto je zadnji del poletja razglašen za sušno obdobje in se zaradi tega izvaja določene restrikcije glede uporabe vode. Te restrikcije ponavadi najbolj prizadenejo male kmetovalce, ker jim restrikcije prepovedujejo zalivanje. Tudi letos je tako, kmetom in vrtičkarjem je bila uporaba vode za zalivanje prepovedana, preden bi se prepovedalo uporabo vode raznim velikim dobičkonosnim podjetjem. Torej kapital pred ljudmi!

Letos so se v medijih pojavljale novice glede suše že vsaj od pomladi in je vsaki_emu prebivalki_cu Istre bilo jasno, da nas bo letos prizadela velika suša, padavin je že od zime bilo zelo malo.

Preberi več

19. julija slavimo 10 let revolucije v rojavi. na ta dan leta 2012 so prebivalci kobaneja osvobodili svoje ozemlje in začeli socialno revolucijo. pod težkimi pogoji in z veliko odrekanja so izgradili svoja življenja in zemljo na principih svobode in samoorganizacije. njihov boj je obudil internacionalistično gibanje v 21. stoletju, njihovi dosežki v zadnjem desetletju pa lahko služijo kot navdih vsem nam.

7. julija 2022 je avtonomna administracija razglasila splošno izredno stanje za vse regije na območju severno-vzhodne sirije. tako zračni kot kopenski topniški napadi turške države so se zaostrili na vseh bojnih linijah. od zadnjega nato sestanka v madridu je jasno, da so nato in njegovi glavni akterji - zda, nemčija, vb, francija in italija dali zeleno luč turčiji za invazijo rojave. situacija se z vsakim trenutkom zaostruje - na meji se zbirajo turški vojaki in plačanci, turška država tja pošilja težko orožje in vojaške konvoje. jasno je, da je eskalacija neizbežna - rojava čaka dan x.

vse, kar je bilo izborjeno, je trenutno v nevarnosti. nova turška invazija bo ali uničila revolucionarni projekt rojave ali pa bo serkeftin revolucije dosegel končni  kolaps turškega fašizma. skupaj stojimo proti natu in nasilju turške države, skupaj lahko branimo revolucijo - naj sonce svobode zasije čez zatiralske prijeme imperialističnih tendenc!

Preberi več

Today we tried to anwser a call for solidarity which came from our sisters in poland, asking for morning after pills for ukranian refugees stuck in the country. Since the start of the war abortion rights organisations in poland get aproximately 10-15 requests for abortion methods per day. Abortion in poland is still highly difficult to obtain and can be done only in proven cases of incest, rape or if the fetus is defective. But even in those cases, some doctors use the excuse of »conscientious refusal to assist with abortion« and turn patients in need of medical assistance down. Due to dangerous abortion methods (non properly supervised) some of those cases end in serious health problems or death.

Sestre

Preberi več

Bližajo se volitve in poleg predvolilnih kampanj raznih strank, kot je to v navadi, je tokrat tudi veliko pritiska k udeležbi na volitvah s strani raznih iniciativ, društev in posameznih oseb...
V nekaterih primerih gre retorika celo v smer, da kdor se ne udeležuje volitev nosi krivdo za strankarsko in vladno politično situacijo, ki jo imamo (ali bomo imeli). Govori se celo o spremembah zakona, v smer da bi bila udeležba na volitvah obvezna.

Tako propagando in retoriko popolnoma zavračamo, in zaradi vse večjega pritiska k udeležbi na volitvah, smo se odločile_i napisati tekst, ki govori o nesmislu volitev.

Preberi tekst!

16. Obletnica Avtonomne Tovarne Rog

Leta 2006 se je v središču mesta zgodil podvig samoiniciativne mreže študentov, umetnikov in aktivistov, ki so v zapuščeni tovarni odprli prostor za neprofitne kulturne in socialne dejavnosti. Petnajst let razvoja tega enkratnega družbenega eksperimenta je spremenilo mesto na nešteto načinov.
Po brutalnem izgonu, ropu, popolnem opustošenju in medijskemu blatenju Avtonomne tovarne, poskuša mesto zagotoviti legitimnost svoji novi stavbi, ki stoji na ruševinah stare. Skozi projekt Center Rog zato oblasti hitijo kopirati vsebine, ki so se skozi leta rojevale v Rogu. Pretvarjajo se, kot da gre za nadaljevanje enakega projekta in kot da se zločin ne bi nikoli zgodil. To zagotovo ne bo enostavno, saj je širša javnost prepoznala in obsodila zločin mestnih oblasti.

Preberi več

Kapitalizem poganja notranja logika nenehne ekspanzije in neskončne akumulacije kapitala, zaradi katere drvi iz ene uničevalne krize v drugo. Slednje nosijo različna imena, v zadnjem desetletju npr. ekonomska, migrantska, Covid-19, nanje pa se oblasti odzivajo zelo podobno: krepitev aparatov represije in nadzora, militarizacija, razčlovečenje, razpihovanje sovraštva med ljudmi, preganjanje družbene opozicije in uničenje človeških življenj. Sami oblastniki se dobro zavedajo dejstva, da ljudem znotraj obstoječega sistema ne morejo zagotoviti zdravja ali varnosti, kaj šele blaginje, zato se za ohranjanje lastne oblasti vse raje zatekajo h golemu nasilju in drugim avtoritarnim metodam.

--------

 YOUR WARS, OUR DEAD!

Capitalism is driven by the internal logic of ceaseless expansion and endless accumulation of capital. This drives capitalism from one destructive crisis to the next. In the last decade, the crisis has had different names, e.g. economic, migrant, Covid-19, but the reaction of the authorities to these crises is very similar: strengthening of the repressive and control apparatus, militarization, dehumanization, incitement to hatred among people, persecution of social opposition and destruction of human lives. The rulers themselves are aware that they cannot guarantee people with health or security, let alone prosperity, under the existing system. Therefore, they increasingly resort to sheer violence and other authoritarian methods to maintain their power.

Več

Korporacijske prodajalne še enkrat kažejo svojo hinavščino in zlaganost, še enkrat z namenom služenja seveda!

Preberi tekst!

v kontekstu dni akcij proti frontexu, katastrofalnih poročilih s poljsko beloruske meje in smrtnih žrtvah mejnega režima na lokalnem teritoriju ponovno izražamo nasprotovanje trdnjavi evropi in njenemu morilskemu mejnemu režimu.

več

Izjava Črnih mačk

Molk je glas podpore!
Patriarhat ubija!
Smrt moški nadvladi!

Preberi več

izjava ob začetku gradnje obmejnega zidu
začela se je še ena gradnja obzidja na zunanji meji tako imenovane evropske unije. zid bo dolg 176 km in bo potekal vzolž poljsko-beloruske meje, končali naj bi ga že letos poleti. hibridna vojna poleg človeških življenj zahteva tudi ogromno okoljsko škodo - posekano bo večje število gozdov v namen "varovanja" trdnjave evrope.
 
statement on the construction of the border wall
another construction of the walls on the external borders of so-called european union has began. the wall will be 176 km long and will run along the polish-belarusian border, it is expected to be completed this summer. In addition to human lives, the hybrid warfare will cost enormous environmental damage - more forests will be cut down in order to "protect" europe's stronghold.
izjava ob začetku gradnje obmejnega zidu

Preberi več

Mineva leto dni od nasilne evikcije Avtonomne tovarne Rog. Izguba tega skvota je posameznicam_kom in skupinam pomenila izgubo domovanja, prostora za ustvarjanje in delovanje, širše pa izgubo pomembnega stičišča za samoorganiziranje ljudi, razvijanje antiavtoritarne kritične misli in solidarnostne podpore.

Več

Jutri, v sredo, 19. januarja 2022, bo minilo natanko eno leto, odkar je ljubljanski župan Zoran Janković razkril svoje janšistično obličje, razgalil osebne ambicije in dokazal, da je bilo vse njegovo besedičenje o antifašizmu zgolj puhlica: Oborožen s posebnimi policijskimi enotami in pod zaščito zasebnih varnostnih služb je izvedel nasilno deložacijo Avtonomne tovarne Rog. Izvajalci so bili osebe brez ustreznih licenc za izvršbe.

 

Stop diktaturi gentrifikacije!
Stop diktaturi militarizacije!
Za dostojno življenje in delovanje v mestu!
V Ljubljani, 18. januarja 2022
Aktiv delavk in delavcev v kulturi

Več

Izjava ob prvi obletnici nasilne deložacije Avtonomne Tovarne Rog

19. januar 2021. Varnostniki zasebnih varnostnih služb navsezgodaj zjutraj sredi zime in pod zaveso korona lockdowna nasilno vdrejo in na cesto vržejo speče Rogovke in Rogovce. Policija jim pri tem pomaga z zaprtjem okoliša Avtonomne tovarne Rog in se s solzivcem, batinami in aretacijami spravlja na podpornike in podpornice Roga, ki se iz ure v uro množijo na Trubarjevi. Stroji in delavci začnejo razbijati stekla, vrata, stene in opremo še pred nekaj urami delujoče avtonomne cone. Varnostniki medtem uničujejo osebne predmete kolektivov in posameznikov.

Več

 Poobjavljamo nekaj vsebin iz spletne strani https://zapatista.kompot.si

Preberi tekst!

Izjava Črnih mačk o posilstvu:"/../Kličemo k odgovornosti vse, ki aktivno ali pasivno izvajajo, odobravajo ali celo spodbujajo tako nasilje: od soigralcev, sotekmovalcev, trenerjev kot klubov in drugih institucij, da takoj in nemudoma obsodijo spolno nasilje in naredijo vse, kar je v njihovi moči, da ga preprečijo. Prekinitev pogodb s posiljevalci je zgolj zagotavljanje minimalnega standarda, h kateremu bi vpletene institucije morale biti zavezane."

Preberi tekst!

/.../Znotraj rogovske vizije tovarne in družbe je mnogoterost vrednota. Gibanje, skozi katero se ta realizira, razume kot heterogeno, decentralizirano, vsestransko, kjer se iz vseh možnih vogalov in višin ter na množino kreativnih načinov brani mesto, ki je odprto in dostopno vsem. Ta vizija sveta ne potrebuje homogenizacije in uniformiranosti skozi manifeste, še več, znotraj nje so ti nepotrebni in škodljivi, toliko bolj, kadar nastajajo v procesu, v katerem ni prostora za napetosti, različne poglede in počasno gradnjo konsenza med različnimi./.../

Preberi tekst!

Izjava iniciative Nutrije proti gentrifikaciji: "/.../V tej brutalni borbi elit za prostor, drobtinic za revne pač ni. Sobe, stanovanja in hiše v pogojih konstantne krize, ki jo zaznamuje visoka stopnja brezposelnosti, psihična izčrpanosti in bolezni, vse bolj postajajo ekskluziven privilegij. Pred situacijo nenadne brezdomnosti pa so zavarovani_e le še redki_e. Tudi mnoge_i tisti_e, ki so zaradi tranzicije in denacionalizacije danes lastniki_ce bivalnih objektov, se lahko jutri znajdejo na cesti zaradi obskurnega dolga državi ali banki, kljub zgaranosti zaradi dela v kriznih pogojih./.../"  

Preberi tekst!

Tako moramo tudi mi osrediniti naša politična prizadevanja okoli vprašanj, ki nas zadevajo v vsakodnevnem življenju in nas tako s strani kapitala kot državne birokracije odtujujejo drug od drugega in vsakodnevno razbijajo naše delovanje na milijone individualiziranih in nepovezanih koščkov.

Preberi tekst!

V tem tednu bi praznovali 15. obletnico Avtonomne tovarne Rog. A ker nimamo kje, bomo praznovali po vsem mestu.

/.../Z gotovostjo lahko trdimo, da bodo po precepljenosti sedanje ukrepe nadomestili novi varčevalni ukrepi. Zato si moramo svobodo in pravice izboriti nazaj. Dostop do mesta in prostega gibanja v njem je naš skupen boj. Rogovke_ci ostajamo v prvih linijah kjub brutalnemu nasilju oblasti, ki smo ga bili v zadnjih dveh mesecih deležne_i. Z vsemi, ki čutijo potrebo po odporu proti dandanašnji normaliziarani tiraniji oblastnikov, ostajamo na ulicah Ljubljane in drugih mest. Ne pustimo, da nam vzamejo radosti življenja, sobivanja v mestu različnih, raznolikih, vseh mavric in drugače drugačnih. Le skupaj lahko bijemo ta boj za enakost vseh, za skupnost brez zatiralskih odnosov in za brezmejno ustvarjalnost delovanja in bivanja./.../

Preberi tekst!

8. marec ni stvar preteklosti, je dan žena, dan obeležja bojev za enakost spolov, ne pa dan, ki bi ga posuvali z rožami in z roko-v-roki plesali z »emancipiranimi« policistkami. NE! 8. marec je opomin, je predramitev vseh nas, ki smo deležni_e družbenega in sistemskega nasilja vsak dan. Je dan kontinuiranega boja proti vsem oblikam zatiranja na podlagi spola.

Preberi tekst!

Te dni mineva 29 let od izbrisa, začetka dolgotrajnega procesa, s katerim je slovenska država več deset tisoč ljudem prizadejala nezamisljive krivice. Odgovorni za izbris so znani, a za svoja ravnanja niso nikoli odgovarjali. Še več, mnogi, ki so izbris ustvarjali in ga ohranjali, še vedno zavzemajo ključna mesta v državnih strukturah, zavajajo množice ter izvajajo nove izbrise.


Povezava do dogodka: Izbrisani ljudje,izbrisani prostori

Petek, 26.02.2021 ob 10:45

 

Preberi tekst!

Klic k skupnemu angažiranju proti grožnjam fašističnih tolp
V zadnjem letu smo v Ljubljani priča vse večji drznosti različnih fašističnih tolp, ki širijo svojo nasilno retoriko do migrantk_ov, vseh drugače mislečih, umetnic_kov, antifašistk_ov ter odprte in svobodne družbe na sploh. Njihova izključevalna logika ni omejena zgolj na družbena omrežja. Vse bolj objestni_e postajajo tudi pri vzpostavljanju samih sebe v javnem prostoru, kar se nenazadnje potrjuje tudi s sobotnim prihodom t.i. Rumenih jopičev na Metelkovo, pozivi k njenemu uničenju in z ustrahovanji. Svoje neonacistične ideologije, tatujev, simbolov in pozdravov ne skrivajo več – gotovo tudi zato, ker se še kako dobro zavedajo, da jim vladajoče strukture nudijo varnost in legitimnost za najbolj ostudne politične ideje.

Preberi več!

Od evikcije uporabnikov in uporabnic Avtonomne tovarne Rog so minili trije tedni. MOL v treh tednih ni pokazala nobenega uradnega dokumenta, na podlagi katerega bi bila evikcija AT Rog lahko zakonita. Mestna občina Ljubljana svoj originalen zločin samovoljnega vdora, nasilne in protipravne izpraznitve ter uničenja AT Rog nadgrajuje z intenzivno propagandno operacijo, v kateri kombinira zavajanja ('Rog kot smetišče'), laži ('Rog je bil prazen'), predsodke ('Rog je bil leglo narkomanov, brezdelnežev in kriminala'), nekorektne prikaze dogovorov med MOL in AT Rog ('Rogovci so zavračali dialog').

AT Rog je pripravil odziv na MOLova zavajanja in laži. 

Preberi tekst!

 Ljubljana ne sme postati ekskluzivno mesto gospode in njihovih uniformiranih ali uličnih plačancev. Naj bo evikcija AT ROG in spremljevalni program razčlovečenja in nasilja svarilo ter hkrati dramilo za vse, ki si želijo družbo brez terorja, ustrahovanja in tesnobe. 
Podrimo zidove sovraštva, gradimo mostove solidarnosti!

Preberi tekst!

Problem takšnega odnosa do delavcev ni omejen samo na trgovino KIK Zagorje, zato apeliram na vse, ki se s takšnim ali podobnim trpinčenjem soočate ne čakajte, da bo nasilje minilo samo od sebe, saj se to ne bo zgodilo! Namesto tega čim prej UKREPAJTE ter še pravočasno zaščitite svoje dostojanstvo in zdravje!

Preberi tekst!

Mi ostajamo začarani in bomo tako naprej iskali vedno nove načine, da si povrnemo ta otok avtonomije, magije, upanja ter trmastega vztrajanja v skupnem iskanju poti do utopičnega, novega, boljšega sveta.

Preberi tekst!

V nemogočih pogojih so posamezniki_ce ustvarjali_e neverjetne zgodbe. 

Preberi tekst!

Pa ne me jebat. Ravno danes!? Danes, ko izide moj članek o Rogu? Ej, vesolje, ma kaj si normalno??

Prebero tekst!

WE CALL ON THE ANTI-AUTHORITARIAN MOVEMENT AROUND THE WORLD TO SUPPORT US IN THIS MOMENT OF NEED AND URGENCY BY ANY MEANS AVAILABLE.
WE CALL SPECIFICALLY FOR DONATIONS IN ORDER TO SUPPORT INDIVIDUALS, CAUGHT IN THE WEB OF STATE REPRESSION. EVERY CONTRIBUTION COUNTS!

Preberi Tekst!

Ko sem danes videla porušen Socialni center Rog, sem zadrževala solze. V javnosti se pač ne joče, sploh pa ne zaradi nekih starih, neuglednih stavb v katerih se godijo čudne stvari. Kajneda ne?

Preberi tekst!

Na AT ROG nismo bili s strani MOL obveščeni o ničemer. Slišala sem celo, da so še dan prej na MOL zvečer sprejemali proračun, v katerega je bila vključena tudi izgradnja novega centra Rog, vendar je Jankovič menda izjavil, da v Rogu ne morejo začeti z deli, dokler ne bo pravne podlage. (sodišče namreč ni odobrilo evikcije osmih toženih Rogovk in Rogovcev!, MOL so je na to pritožil, primer še ni končan). Očitno se je čez noč nekaj spremenilo.

Preberi tekst!

Kaj ostane, ko porušijo zidove in vržejo speče tovariše sredi zime na ulico?

Preberi tekst!

Izgubile smo svoje prostore za delovanje izven okvirjev patriarhalnega sistema, a pravico do upora in zasedanja prostora si na tej točki jemljemo kot nujo. 
Ustvarile bomo nova okolja za izmenjevanje izkušenj, svobodno delovanje in pridobivanje znanj, ki jih današnja klerofašistična podlaga zavrača. Stojimo nasproti oblasti in njihovi vojski! Uprle se bomo nadvladi Zokija in njegovih plačancev! Ne verjamemo v vladarje in kapital!

Preberi tekst!

Zato, MOL, stran od naše sestre, AT Rog! Z njo nas povezujejo tesne vezi, prijateljstva, mnoga dolgoletna sodelovanja, dialogi in projekti. Njihov boj je tudi naš boj: skupen boj proti institucionalizaciji sistemskega nasilja proti vsem, ki si drznejo razmišljati in delovati sveže, drugače, kritično, je boj vseh, ki se nahajajo na obrobju. Je boj proti poskusu izbrisa redkih prostorov avtonomije, boj proti teptanju človekovih pravic in boj za solidarnost. Le s solidarnostjo in skupnim bojem lahko kot družba iz tega napada izidemo kot zmagovalke_ci z ohranjenim človeškim dostojanstvom, kot ljudje.

Preberi tekst!


“PECHINA 14/1/2021 – After weeks of searching for solutions through dialogue and weighing up the serious breaches of labour law committed by the company, the workers of Fresh Tom Export in Almería (Spain), a vegetable grower and trading company specialising in tomato crops, , have decided to go on INDEFINITE STRIKE.

From this moment on, we are fighting on all fronts: the mobilisation front, the labour inspection front, the judicial front and that of our allies in Europe. Against the employers who exploit and repress. Workers struggle!

Preberi tekst

protest v petek, 22. 1. 2021 ob 18.00 uri na Prešernovem trgu

Preberi več

1. COME IN FRONT OF AUTONOMOUS FACTORY ROG. 
2. SEND A PROTEST LETTER TO MUNICIPALITY AND POLICE! PUBLISH IT ONLINE!
3. SHARE INFORMATION, INVITE FRIENDS AND COMRADES.

Preberi tekst!

class="kvgmc6g5 cxmmr5t8 oygrvhab hcukyx3x c1et5uql">

VSI NA PROTEST : PRED TOVARNO ROG DANES OB 17H!

Protest proti uničevanju avtonomnih struktur in za svobodno Ljubljano

DELI, PRIDI, PRISPEVAJ, SPREMENI!

Preberi Poziv!

 Mnogi so pritiskom raznih klik že podlegli, saj vztrajanje na barikadah ni enostavno. Zato je v teh časih še toliko bolj pomembno, da avtonomni, samoorganizirani in anti-avtoritarni stopimo skupaj, našim razlikam navkljub, in si solidarno stojimo ob strani. Ne samo sedaj in ne samo za Radio, ampak povsod kjer je to potrebno, sicer bodo našo sceno razkrojili delček po delček.

Preberi tekst!

Psi in konji niso predmeti s katerimi se ustrahuje in represira ljudi.

Preberi tekst!

Za avtonomno Univerzo brez nadvlade patriarhata. Za postavljanje pomembnosti nedotakljivosti telesa pred nedotakljivost položaja. Proti molku in za likvidacijo spolnih nasilnežev. Sluzavci odpribacajte!

Preberi tekst!

V času družbeno-socialne krize se kljub jasni in vse večji potrebi mnogih po dostopni in dostojni bivalni enoti, ki pa si to v kapitalizmu in gentrificiranih mestih vse težje privoščijo, se masovno gradijo le še luksuzna stanovanja in hoteli. Dovolj!

In times of social crisis, despite the clear and growing need of many for an accessible and decent housing, which is increasingly difficult to afford in capitalism and gentrified cities, only luxury apartments and hotels are being built en masse. Enough!

Preberi več

Zin PSBS 2020 – periskop samoorganiziranega boja od spodaj je ustvarila manjša skupina tovarišic in tovarišev, povezanih v delovno skupino za strategije boja od spodaj, ki je nastala v okviru odprtih kolesarskih skupščin letos poleti.

Preberi tekst!

Anarhistka, redna okrožnica anarhističnega gibanja, številka 41, december 2020.

Preberi tekst!

Oblast je morda z nikoli prej videno represijo zatrla oblike upora, na katere smo navajeni, toda s tem ni odpravila vzrokov zanj, temveč jih je zgolj še poglobila. V teh razmerah lahko iskra pride iz nepričakovane smeri: morda od delavcev in delavk, ki jim šefi ne pustijo na bolniško; morda od šolajoče mladine, ki jo zapiramo v domove in na milost in nemilost prepuščamo plenilcem v obliki elektronskih naprav; morda od tehničnega osebja v zdravstvu ali od tistih mladih in manj mladih, ki jih je kapital razglasil za odvečne, kriminalne, razvajene. Tudi, če te iskre ne ukrešemo sami, ji pomagajmo, da se razplamti v ogenj upora.

Preberi tekst!

V času, ko pandemijska realnost razkriva vse večji del strukturnih napak kapitalistično organiziranih sistemov, je opresija ena od ključnih posledic svetovne zdravstvene krize, ki jih navadne smrtnice občutimo v vsakdanjem življenju. Ženske nižjih socialnih razredov, ki že tako ali tako trpijo izključevanje, brezposelnost in revščino, so v situaciji, v kateri panika in represija dominirata naša odtujena življenja, večkrat prisiljene v še bolj izkoriščevalska in nevarna razmerja zgolj zato, da si nekako zagotovijo preživetje.

Poglej tekst!

Na vrhuncu drugega vala epidemije virusa COVID-19, ko strašljivo veliko ljudi oboleva in umira, je prisoten tudi tihi in še-bolj-kot-virus neviden ekonomski morilec. Mnogi ostajajo brez dela, s katerim bi si lahko zagotovili osnovne vire preživetja. Prazniki, ki naj bi bili radostni čas veselja, so letos za še toliko več ljudi kot sicer,  čas, ko se zaradi varčevanja z gretjem od mraza tresejo v starih vlažnih stanovanjih in dotrajanih hišah, ali pa se deložirani prestopajo na ulici. Slednji so v svoji najbolj zoprnih okoliščinah pristali še v stanju konstantne ilegale.

Preberi tekst!

Anarhistka, redna okrožnica anarhističnega gibanja, številka 40, november 2020

Preberi Tekst!

Na dan začetka druge prijavne faze za Evropsko prestolnico kulture je AT Rog mednarodni strokovni komisiji za izbor in nadzor tega projekta poslal odprto pismo, kjer izraža nezaupljivost do mestnih oblasti, ki naj bi z odobritvijo in denarjem od uradnega Evropskega vrha poskrbele za dobrobit našega mesta.
"Naš cilj ni, da bi mestu odvzeli dodaten vir financiranja od katerega bi lahko imeli mnogi korist, nenazadnje tudi po nenadni COVID in posledično socialni krizi, ki je na obzorju. Skrbi nas, da bo oblast s trenutnim županom na čelu vzela proces, ki je sicer lahko obetaven pri zagotavljanju novih, celovitih priložnosti za našo kulturno, socialno, ekonomsko in okoljsko blaginjo, ter ga izneverila v nepopravljivo škodo slednje."

Preberi tekst!

In še naprej kličemo: »Nikar ne povečujte socialne distance! Čas je, da izumljamo nove načine za skupnostno skrb! Poskrbimo, da skupaj preživimo, le tako se bomo lahko skupaj uprli!«

And we keep calling upon: “Don’t increase social distance! It is time to invent new ways to care for the community! Let's make sure we survive together so that we can resist together!”

Preberi tekst!

/..../Zato se je nujno zavedati, da se jim lahko upremo le tako, da zastavimo točno to, kar napadajo, točno to, kar želijo s ponovnim vzponom duhovniško-patriarhalne struje kontrolirati, to, o čemer želijo ti »od Boga poslani beli moški« odločati – zastaviti moramo svoja telesa. Le tako jih bomo lahko ubranile, le tako bodo lahko ostala svobodna. Da jim z morjem teles, in če bo treba z lastno krvjo, napišemo glasen NE!/..../

/.../That is why it is absolutely imperative to be aware that we can only resist if we resist exactly what they are attacking; exactly what they are trying to control with the resurgence of clerical-patriarchal ideas; exactly what these "God-sent white men of strength" are trying to decide – we must put our bodies on the line. Only in this way can we defend them, only in this way can they remain free. We will spell them an out – with a sea of bodies and, if necessary, with our own blood – a loud NO!. /.../

Preberi Tekst!

Izjava Anarhistične pobude Ljubljana - APL, oktober 2020

Preberi tekst!

Našim sosedam_om in prijateljicam_em, s katerimi nas družijo globoke ter tesne vezi dolgoletnega sodelovanja, pa sporočamo, da naj se ne pustijo zastrašiti. Vaš, - ki je hkrati tudi naš, skupen boj - , ni samo upravičen, temveč predstavlja pomembno obrambno črto celotne družbe proti vpeljavi avtoritarnega režima. Dovolj je napadov na civilno družbo, neodvisno kulturo, dovolj je vladnih poskusov izbrisa kritičnega mišljenja ter delovanja.

Preberi tekst!

#SQUATOKTOBER

Preberi več

Naši prihodnosti se ne nameravamo odpovedati!
Pazimo drug na drugega, na ulici, na delovnih mestih in doma! 
Naj bo konec epidemije znanilec nove družbe!
Najdimo se!

Preberi tekst!

/../ poudarimo, da sta se upnik župan in njegov odvetnik med izjavljanjem dezinformacij na sodišču, ves čas zapletala v protislovne laži. Njun namen je jasen: očrniti in obrniti javno mnenje proti AT Rog, uničiti skupnost, ki trenutno ustvarja v bivši tovarni in na vsak način mestu Ljubljana vsiliti še en megalomanski projekt, ki bo centralizirano prevzel nadzor nad kulturno produkcijo, ki se trenutno izvaja v naših prostorih. AT Rog trenutno ostaja eden redkih prostorov v centru mesta, kjer lovke županovih pajdašev_ic še nimajo dostopa, kontrole in oblasti. Smo prostor skupnosti, ki si ta kos osvobojenega ozemlja deli z vsemi, ki jih je MOL s potrošniško usmerjenim upravljanjem Ljubljane izrinil, izbrisal in pozabil nanje. Če je komu mogoče očitati netransparentnost in zaprtost, so to župan in njegovi klientelistični krogi in posli, v katere občani_ke nimamo vpogleda, čeprav naj bi šlo za upravljanje našega mesta. Če je kaj jasno, je to, da Zoran Janković kljub svoji “levi” proklamaciji dobro shaja in sodeluje tudi s sedanjo desno oblastjo, saj je interes le eden - kapitalski./.../"

Preberi tekst!

 Izjava Skupščine Avtonomne tovarne Rog proti gentrifikaciji preko omejevanja dostopa do javne storitve upravljanja z odpatki. 

Statement of the Assembly Autonomus Factory Rog against gentrification through limiting acess to public services of waist management.

Preberi več

Izjava Anarhistične pobude Ljubljana o situaciji v Anhovem

The statement of Anarchist Initiative Ljubljana

Dichiarazione dell'Iniziativa Anarchica Lubiana sulla situazione ad Anhovo

Preberi tekst!

Izjava FAO/APL
Zavračamo režim delitve ljudi na državljane/državljanke in na migrante/migrantke!
Zavračamo rasizem in nacionalizem! Uničimo Trdnjavo Evropo!

Statement of Anarchist initiative Ljubljana - Federation for anarchist organising (APL-FAO)

We reject the regime that divides people to citizens and migrants!
We reject racism and nationalism!Destroy Fortress Europe!

 

Preberi tekst!

Upravičeno se sprašujemo ali je to država, ki smo jo želeli pred 29. leti. Cena izbrisa 25.671 ljudi je bila 50 EUR/mesec izbrisa, cena ograjenega trga Republike je danes 50 EUR vreden vavčer za vašega dopustniškega otroka.

Preberi tekst!

Vaši tovariši in tovarišice v črnem.

Preberi več

Policija je opresivno represivni organ, ki si jemlje pravico izvajati tako represijo kot opresijo nad živalmi (človeškimi in nečloveškimi), policija ni nikakor veganska, policija ni nikakor antispecistična. Zakaj?

Preberi več

Karkoli zapira prostor protesta in ga skuša pripeljati v varen pristan uradnih predstavnikov, uradnih zahtev, uradne ideologije in uradnih novih obrazov, krni zmožnost družbe, da na dolgi rok zgradi resnično novo podobo, ki ne bo zgolj poligon za apetite močnih in oblastiželjnih.

Vsak poskus, da bi videli državno zastavo kot orodje izrinjanja korupcije, varovanja reda in miru, pravičnosti v družbi ter varovanja svoboščin je od začetka obsojen na neuspeh

Preberi tekst!

Končno vemo o čem so govorile oblast, ko so širile sporočilo #andràtuttobene (vse bo v redu): vse bo v redu za usrane šefe, edine, ki se jih resnično varuje. Vendar se maščevanje nad njimi ne bo končalo. Čas je, da si ponovno nadenemo maske. 

Preberi več

Vsem elitam – tako kapitalskim kakor političnim – Vsi ste gotovi!
Proti nacionalizmu in kapitalizmu, solidarno gradimo svobodnejši svet!
Kozmetični popravki tega ali onega zakona niso dovolj!

Preberi tekst!

Ravno zdaj je jasno, da nikjer v zahodnem svetu ni problem čez noč najti miljardnih zneskov za spodbude gopodarstvu, medtem ko sredstev za zmanjševanje podnebnih sprememb nikoli ni dovolj. Pa je vprašanje, koliko jih sploh potrebujemo, saj je zgolj nekaj tednov globalne zaustavitve gospodarstva pustilo neverjetno pozitvne in hitre učinke na okolje.

Preberi tekst!

Tako kot vsak dnevno potrebuje hrano, da preživi, prav tako vsak potrebuje varen dom. Tega si želimo izboriti skupaj z drugimi v tej družbi, ki prav tako na različne načine trpijo pod jarmom kapitalistične mašine. Zato gremo tudi mi iz ulic na ulice! 

Preberi tekst!

V premislek ponujamo 8 točk analize in poziva Anarhistične pobude Ljubljana // Federacija za anarhistično organiziranje [APL / FAO] o terenih boja, ki vznikajo v senci korona-krize.

Preberi tekst!

Švignimo v petek ob 19h s kolesom po središčih svojih mest in vasi. Če ne na pedalih, bodimo glasni z oken ali balkonov. Pazimo drug na drugega, tako v kontekstu virusa kot policije, poiščimo v sebi strast do upora in bodimo neulovljivi!

Preberi tekst!

Res je, vse_i smo ovce, vendar problem je pastir.

Stop opresiji!

Preberi tekst!

Ne, nismo vsi v istem čolnu in tokrat ne bomo plačevali vaše krize! Ne bomo se vam pustili ustrahovati in ne bomo naredili niti koraka nazaj.

Preberi več

Nismo strošek! Smo dinamo te družbe!

Preberi tekst!

Prvi maj letos ne bo praznik ustrahovanja, krize, avtoritarnih prijemov po vzoru Madžarske, pokroviteljstva oblasti do prebivalstva in napovedi novih krčenj naših pravic. 1. maj bo letos praznik boja, solidarnosti, iskanja novih načinov vzajemnosti in kolektivnosti. 1. maj bo naš.

Preberi tekst!

Bodi odgovoren, upoštevaj previdnostne ukrepe!

Bodi odgovoren, izogni se pogovoru s policijo!

Preberi tekst!

Napocil je torej cas, da se individualne geste kljubovanja poveže v še vedno odgovorne, toda bolj kolektivne momente. Po ljubljanskih ulicah se tako šušlja, da se redna petkova iniciativa iz balkonov ta teden seli na bicikle, ti pa na ljubljanske ulice. Vec o tem politicnem ogrevanju za nove case preverite neposredno pri vašem lokalnem kontaktu.

Preberi tekst!

V solidarnostni s starejšimi (ali starejše izgledajočimi) BOJKOTIRAJ SPAR!

Preberi Tekst!

Objavljamo še odgovor na pojasnilo Spar Slovenija v zvezi z nedavnim primerom diskriminacije v njihovi trgovini. O problematiki so sicer poročali tudi mainstream mediji. Kljub širokemu odzivu javnosti, pa seveda korporacija ni čutila potrebe, da gospo odreši finančne kazni, ki je bila posledica nasilja državno-zasebnega partnerstva. Uniformiranci so z izrednimi ukrepi, odloki in desno vlado, dobili krila. Le s skupnostnim solidarnostnim odporom si bomo svobodo lahko ponovno vzeli nazaj. 

Preberi več

Danes, v soboto, malo pred 13h, sem šla po nakupih v trgovino Spar Slovenija Kapitelj na Poljanskem nasipu v Ljubljani. V avli me je ustavil varnostnik. Ker je bila vrsta čakajočih na vstop v trgovino, sem se postavila vanjo in počakala tudi sama. Ko sem prišla na vrsto, se je kar nenadoma vratar postavil predme, z vsemi svojimi okoli 190 cm in ne čisto najmanj kilogrami - bil je zlahka več kot eno glavo večji od mene - in mi reče "Vi pa ne boste šli notri!".

Preberi več

#štrajk #stop-najemnine #zasadi-zemljo

Trenutni ukrepi vlade razdeljevanja denarja se morda zdijo nelogični – vendar pa, kdo bo poganjal kapitalizem v časih, ko nihče ne želi kupovati odvečnih stvari. Kapitalizem je potrebno poganjati in hkrati zagotoviti delovanje starih izkoriščevalskih praks – tako na delovnem mestu, kjer se bo subvencioniralo, tako doma, kjer se bo dajalo dodatke za najemnine. Elite po vsem svetu sedaj bolj kakor marsikdaj prej računajo na to, da bodo države - demokratične ali ne - ohranile neoliberalni ekonomski sistem. Pod dekorativnimi dobrimi ukrepi za vse se države ponovno zajedajo v socialne pravice, spodbujajo liberalizacijo trga in javni denar pretakajo v zasebne žepe.

Preberi več

Ob 14. obletnici tako kličemo: Nikar ne povečujete socialne distance!

Čas je, da izumljamo nove načine za skupnostno skrb! Poskrbimo, da skupaj preživimo, da se bomo skupaj lahko uprli!

So on the 14th anniversary, we call:Don't increase your social distance!

It's time to invent new ways for community care! Let's survive together so we can fight together!

Preberi tekst!

Najprej moramo od nas samih zahtevati priznanje, da smo vsi ljudje in da si vsi zaslužimo enako pravico do življenja ter da si hkrati nihče med nami ne zasluži manj kot kdo drug. Zavedajmo se, da s tem ko ostro in brezkompromisno zavračamo naslavljanje zdravstvene krize z vojaškimi in policijskimi sredstvi, preprečujemo socialni genocid nad najbolj ranljivimi med nami in totalni prevrat družbe v diktaturo.

Zahtevajmo pa še veliko več, zahtevajmo dokončno prekinitev s sistemom, ki temelji na tem, da ljudem stalno jemlje zdravje, stanovanja, hrano, znanje, čas, ljubezen, radovednost in svobodo, torej vse tisto, kar nam omogoča, da smo ljudje.

At the same time we need to recognize that we all are humans and that we deserve the same right to live and that nobody deserves less than anybody else. By resolutely opposing the military's and police's approach to the health crisis we can prevent a social genocide over the most vulnerable among as and a total turn of the society towards a dictatorship.

But let us strive for much more. Let's demand a final break with the system that is based on constantly taking away peoples health, housing, food, knowledge, time, love, curiosity and freedom - of everything that makes us humans.

Preberi tekst!

Premislimo, kaj lahko delamo v manjših skupinah, kako si lahko med seboj pomagamo izven državnih struktur, in predvsem, kako lahko izražamo nepristajanje na izredno stanje. Premislimo ali bomo ta mesec res plačali račune (itak jih marsikdo nima s čim) in naredimo iz tega politično gibanje!

Let's think about what we can do in smaller groups, how we can help each other outside of state structures and above all how we can express our noncompliance with the state of emergency. Let's think if this month we will pay the bills (many don't even have the money to do so) and build a political movement out of this! 

Preberi tekst!

The erection of the fence is being done quietly, without notifying the people staying inside the camp or explaining to them what this will mean for their lives, without a sound of protest by local NGO’s (scared, not unjustified, of losing funding and possibility of continuing the support work), like it’s a reality we have to accept and can’t do anything about it. 

Preberi tekst!

Boj migrantk in migrantov, ki že s svojo golo eksistenco razkrinkavajo iluzijo človekovih pravic, je boj proti nacionalizmu, kolonializmu, rasizmu in kapitalizmu, za afirmacijo življenja, ki si želi dostojanstva, miru in prihodnosti.

Preberi tekst!

Ne bomo rojevale_i, živele_i in umirale_i ne za državo ne za Trdnjavo Evropo in ne za NATO!

We will not give birth, live and die for either the country, Fortress Europe or NATO!

Preberi tekst!

 In imamo pravico namesto potratnega širjenja vojaškega aparata zahtevati investicije v nujne zdravstvene, okoljske, stanovanjske in zaposlitvene ukrepe.

Preberi tekst!

O kakršnikoli participaciji, novih delovnih mestih in produkcijskih pogojih za vse bolj prekarizirane ustvarjalce v vse dražji prestolnici ni ne duha ne sluha – so le všečne besede, s katerimi si elitni krogi nadejajo še nekaj evropskih sredstev. Vse to kaže, da nameravajo mestni veljaki za potrebe razpisa EPK ponovno uprizarjati kulturo na hrbtih brezdomne neodvisne scene. Skupaj lahko zrušimo ta oder, a potrebno bo delovati v interesu, ki je širši od lastnega.

Preberi tekst!

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.