Splošno družbeno razlaščanje se odraža v napadih na avtonomne prostore povsod po Evropi. Pri nas smo to v zadnjem letu doživeli v junijskem napadu na Avtonomno tovarno Rog, oktobrskem poskusu izpraznitve Sokolca, napadu policije ob prvem poskusu evikcije AC Argo ter pozivih skupnosti UP Inde k izselitvi.

Kapital se znova zateka k preizkušenim metodam - tudi v primeru AC Argo: evikcija je potekala v zgodnjih jutranjih urah, neposredno po praznikih ter brez predhodne najave ali predložitve gradbenega dovoljenja. Varnostna služba Galekom je preprečila dostop uporabnicam_kom do prostorov in osebnih predmetov. Sledil je protest skupaj s podpornicami_ki iz drugih avtonomnih prostorov pred nekdanjo tovarno Argolina. Nihče od pristojnih ni želel komunicirati z uporabnicami_ki AC Argo. Dogajanje je eskaliralo v poznih popoldanskih urah, ko so varnostniki ugasnili luči ter skozi ograjo brez razloga poškropili tri osebe s pepper sprejem. Šlo je za očiten poskus ustrahovanja in kriminalizacije upora.


Ob zapiranju meja, militarizaciji družbe in napadih na avtonomne prostore je takšnih prekomernih uporab sile vedno več. Privatne varnostne službe vse bolj nadzirajo in regulirajo javni prostor ter omogočajo kapitalu vzpostavljanje lastnega vzporednega represivnega aparata. Včerajšnji napad na AC Argo je še en primer privatiziranja družbene lastnine, v katerem so kapitalski interesi prevladali nad potrebami ljudi. Naj bo to slaba banka ali občinsko-zasebna partnerstva, javni denar se izrablja za večanje dobička privatnih podjetij. Reševanje propadlih naložb, mrhovino privatizacije pa smo prisiljene_i preko ti. varčevalnih ukrepov plačevati same_i.


Propadajoče prostore nekdanje tovarne Argolina so spomladi lanskega leta okupirale_i mlade_i Izolanke_i in v njih vzpostavile_i skupnost ter občankam_om odprle_i prostore za alternativne in neprofitne dejavnosti, ki jih občina do sedaj še ni zagotovila. S tem so oživile_i opuščeno in degradirano območje marine ter zarezale_i v splošni občutek brezperspektivnosti.

Evikcija AC Argo v procesih zapiranja javnega prostora pomeni rušitev družbenih vezi in skupnostne moči. V te prostore zahajamo tiste_i, ki iščemo drugačne načine ustvarjanja in preživljanja skupnega časa in ravno takšni prostori nam omogočajo samoorganizacijo in povezovanje v samoniklih avtonomnih skupinah. Zato moramo braniti obstoječe skvote ter zasedati nove prostore odpora!

Nočemo sezonskega parkirišča za prikolice in avtodome, še enega nedomišljenega projekta, ki ga ob podpori DUTB in nasilne varnostne službe Galekom načrtuje občina – hočemo skvot Argo celo leto!

Namesto represije še na tisoče veganskih obrokov z Argonavtkami_i!

Avtonomna Tovarna Rog

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.