VIDEO: Protest z balkonov

Video: Protest brez balkona

NE BOSTE NAM VZELI NAŠE SVOBODE!

V tednih, ko se kot družba solidarno odzivamo na izzive epidemije, vlada Janeza Janše pod krinko boja proti virusu uvaja izredne razmere in vsakodnevno krati naše svoboščine. Eden za drugim se vrstijo sporne poteze oblasti, med njimi večanje pooblastil policiji, pošiljanje vojske na mejo, širjenje lažnih novic o domnevno neodgovornem obnašanju prebivalcev, pretirano in neživljenjsko omejevanje gibanja ljudi, netenje sovraštva do migrantov, izločanje najbolj prekarnih iz ukrepov socialnih pomoči, širjenje nestrpnosti ter osebni napadi na novinarje in novinarsko svobodo. Vse to nima veze z bojem proti epidemiji, temveč kaže na željo aktualne oblasti po vpeljavi avtokratske vladavine, militarizaciji družbe in utrjevanju privilegijev peščice, ki imajo v tej družbi v rokah oblast in bogastvo. Vsemu temu kličemo NE!

KAJ LAHKO POČNEMO?
V naših kuhinjah vsi morda že zdaj nimamo hrane, zagotovo pa imamo lonce in kuhalnice, s katerimi lahko glasno ropotamo in s tem jasno zavračamo zaskrbljujoče ukrepe oblasti v času epidemije. Protest z lonci in kuhalnicami pomeni odločen NE avtokratskim vladarjem in odločen JA za solidarnost, življenje, vzajemno pomoč, človečnost in zdravje ZA VSE. Upor je lahko mnogoteren - na okna lahko obesimo plakate in jih delimo s prijatelji, zavrtimo najljubšo protestno skladbo (in naj bo res glasna), vzklikamo slogane, obesimo z balkonov nogavice in še kaj....bodimo kreativni!

KDAJ?
Ta petek ob 19h se bomo zbrali na oknih in balkonih ter izrazili naše nezadovoljstvo. Naj bo naše nezadovoljstvo glasnejše od glasov vlade in njihove zbeganosti, širjenja strahu in praznih obljub iz televizijskih sprejemnikov!

POVEJTE PRIJATELJEM!
Pokažite, da nas ni strah. Povabite svoje Facebook prijatelje in
pokličite svoje sosede. Natisnite plakat in ga obesite po svojem bloku. Posnemite svoj protest in ga objavite na tem dogodku ter svojemu Facebooku, Instagramu, Twitterju. Ni nas strah in ne bodo nas utišali!

KJE SE PONOVNO SREČAMO?
Po epidemiji se srečamo na ulicah in trgih. Spoznajte svoje sosede. Prihaja čas upora!

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

KAKO NAJ DELUJEMO V KRIZNIH ČASIH?

Ker je v teh kriznih časih otežena tudi komunikacija, za koordinacijo pa spletna orodja niso najbolj primerna, smo se odločili, da pod dogodek delimo nekaj smernic delovanja, ki jih znotraj te iniciative zagovarjamo.

Naš tematski predlog za tokratni petkov protest objavljamo pod krovno besedilo dogodka in hkrati vabimo tudi ostale so-angažirane iniciative, da dodajo v diskusijo svojo artikulacijo in predloge. Tokrat predlagamo, da ta petek v okviru protesta z balkonov naslovimo perečo problematiko, ki bo v času med in po epidemiji zagotovo postala še bolj pereča in sicer vprašanje stanovanj in najemnin.

Mogoče še to, naše razumevanje je, da v okviru Protest z balkonovdelujemo po smernicah direktne demokracije, samoorganizacije ter avtonomije posameznikov in skupin, obenem pa zavračamo avtoritarne, šovinistične in strankarske vzgibe. Neposreden namen pobude je odpiranje novih prostorov artikulacije skupne moči, ki jo gradimo na temelju enakosti, vzajemne pomoči in solidarnosti.

Upamo pa tudi, da bomo kmalu zlomili prekletstvo izrednih razmer in se bomo končno lahko začeli srečevati kot svobodni ljudje.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Predlagamo, da ta petek v okviru Protest z balkonov naslovimo perečo problematiko, ki bo v času med in po epidemiji zagotovo postala še bolj pereča in sicer vprašanje stanovanj in najemnin.

Naš predlog za vsebino objavljamo spodaj in hkrati vabimo tudi ostale iniciative, da dodajo v diskusijo svojo artikulacijo. Če so seveda za. #PROTESTZBALKONOV, PETEK OB 19H!

STOP najemnine! Stanovanja za vse!

Medtem ko vlada pod masko boja proti virusu uvaja izredne razmere, se naša življenjska situacija zaostruje. Vse bolj kaže, da bodo krizni zakoni z javnim denarjem še enkrat in že spet dokapitalizirali gospodarske elite, vse bolj kaže, da nas bo veliko ostalo prepuščeni sami sebi. Že se pripravlja krčenje socialnih transferjev, delavskih pravic in tako dalje, kar pomeni, da se nam kmalu obeta resna socialna kriza!

Že sedaj so najemnine v vseh središčih pri nas navite v nebo. Kako naj jih plačujemo, če nas odpuščajo? Bomo vsi, ki smo zaradi kriznih razmer ostali brez prihodkov deložirani!

Zato predlagamo, da se vsaj v času krize odplačevanje najemnin zamrzne! Naj se začne resno graditi neprofitna stanovanja! Naj se okupira množico praznih stanovanj, ki so namenjena nepremičninskim špekulacijam in naložbam!

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

PROTI PREKERNEMU DELU

Neoliberalne politike že desetletja načrtno drobijo delavske pravice in ustvarjajo množico prekercev. Danes vlada pod krinko boja proti virusu uvaja izredne razmere in vsakodnevno krati svoboščine, naše socialne situacije pa se medtem zaostrujejo. Za ponovno dokapitaliziranje gospodarske elite z javnim denarjem bomo spet plačali mi. Hkrati se pripravlja krčenje socialnih transferjev in delavskih pravic. Prihaja socialna kriza. Namesto, da bi se kot družba spraševali, kako bomo solidarno izšli iz situacije, je odgovor vlade jasen: s ponovnimi rezi, varčevanjem na račun ljudi ter reševanjem dobičkov bank.


S krizo v času epidemije in predvsem po njej se bodo različne skupine prebivalstva znašle na robu preživetja. Enkratna denarna nadomestila ne rešujejo problemov prekercev, ki jih trpijo že dolgo. Nič bližje nismo socialni varnosti samozaposlenih, honorarnih delavcev, študentov, sezonskih in agencijskih delavcev ter vseh brezposelnih, katerih številke rastejo iz dneva v dan. To so delavke in delavci, ki bodo po eni strani prvi na spisku viškov in katerih pogodbe se bodo najprej odpovedovale. Hkrati pa bodo iz njih ustvarili množico rezervnih delavcev, s katerimi bodo nižali ceno dela redno zaposlenim ter jih ohranjali v pokornem prikimavanju kratenja pravic.


Priljubljena skovanka teh dni "Ostati doma" je namenjena predvsem tistim, ki si to lahko privoščijo. Medtem delavci v tovarnah ali pa tisti prekerci, ki so brez prihrankov in socialne varnosti delajo naprej. Pogosto brez ustrezne zaščite. Številni dela več ne najdejo, zato prihaja čas izklapljanj elektrike, vode, in deložacije zaradi minornih dolgov, ki smo jim bili priča tudi v prejšnji krizi.


Ne dovolimo, da nam vzamejo še več pravic! Stopimo skupaj – samostojni podjetniki, kulturniki, dostavljavci hrane, agencijski in sezonski delavci, migrantski delavci na gradbiščih,... in seveda vsi ostali. Čas je, da ne le branimo svoje pravice pred izkoriščevalsko logiko gospodarskih elit. Prihaja čas, ko se bomo borili za golo preživetje.
To lahko naredimo le tako, da se postavimo zase, samoorganiziramo v sindikate, smo solidarni z ljudmi, ki se borijo proti svojim šefom in stavkamo skupaj!

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

 
 

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.