V torek, 3. januarja 2017 zgodaj zjutraj je na območje avtonomne cone Argo v Izoli vdrlo okoli 10 privatnih uniformiranih nasilnežev iz družbe Galekom, ki so iz prostora odstranili tam spečega uporabnika ter vsakomur preprečili dostop do prostorov. V drugi liniji so na morebitno intervencijo čakali tudi uniformirani in neuniformirani nasilneži državnih aparatov. Sveže okupirano ozemlje pa so utrjevali tudi delavci, ki so hiteli s postavljanjem tehničnih ovir.


Po tem, ko so bili poskusi dostopa do skupnih prostorov in osebnih stvari neuspešni, je okoli 30 uporabnikov skupaj s podporniki iz ostalih avtonomnih prostorov organiziralo protest, s katerim so želeli izraziti jasno nestrinjanje s privatizacijo in deložacijo iz do tedaj skupnostnih prostorov. Nihče od prisotnih na drugi strani ograje ni želel komunicirati s protestniki. Situacija je pripeljala celo do točke, da so nasilneži brez pravega razloga tri protestnike poškropili s solzivcem.


Raje dober skvot kot slaba banka!

Zgodba Arga je le ena izmed številnih zgodb kapitalističnega opustošenja. Po tako imenovani gospodarski krizi, kjer so si elite na račun podjetij nagrabile malo preveč denarja in podjetja spravile v propad, so si omislile način, kako do proizvodnih sredstev, s katerimi bi lahko špekulirali še naprej, priti s čim manj denarnega vložka.


Ustanovili so Slabo banko, ki na račun javnega denarja prevzema finančne dolgove, medtem ko proizvodna sredstva prodaja pod ceno istemu razredu, katerega dolgove je prevzela.
Včasih javni interes, drugič privatna lastnina, tretjič javno-privatno partnerstvo. Vedno, ko kakšna skupina začne skrbeti za propadajoče objekte in v njih organizira angažirane, samonikle vsebine se najde kapitalska in politična volja, ki takšno delovanje želi preprečiti. Tudi tokrat.

Toda, kakor lahko opazujemo v zadnjih letih, je želja in potreba po avtonomnih prostorih čedalje večja, skupnostne infrastrukture v občinskih planih pa vse manj in tudi zadnje dejanje Slabe banke te želje in boja za še več skupnega ne bo ustavilo.

Psi čuvaji

Toda nihče si noče mazati rok z deložacijami aktivnih, dobrovoljnih in v pozitivno izgradnjo skupnosti usmerjenih ljudi. To velja tako za politike, ki skrbijo za svoje politične točke, kakor za firme, ki jih skrbi njihov PR. Zato v nočnih urah pošiljajo plačance, da opravijo umazano delo.


Nova pooblastila policiji in redarstvu, preseganje pooblastil varnostnikov in ignoriranje takšnega obnašanja s strani policije postajajo vsakdanja praksa in nova realnost, na katero se moramo odzvati.
Normalizacija nasilništva represivnih organov, s katerim se v imenu državnih in privatnih elit, postavljajo proti vsakomur, ki se zoperstavi obstoječemu družbenemu redu izkoriščanja, zatiranja in vse prisotnejše segregacije je nedopustna, odpor pa neizbežen. Vse bolj resen in mogoč izid sedanjih družbenih razmer je tako vstaja revnih proti bogatim.


Slaba banka je še ena izmed domislic kapitalistov za reprodukcijo izkoriščanja, vendar nas to ne bo ustavilo v boju za drugačno in solidarno družbo.

SOLIDARNO Z AVONOMNO CONO ARGO!

Kolektiv Črne luknje in Anarhistična pobuda Ljubljana,   4. januarja 2017

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.