Minulo soboto, 18. januarja, je Vahtang Enukidze, 38-letni gruzijec, zaprt v Centru za deportacije (CPR), umrl v goriški bolnišnici, potem ko so ga istega jutra pripeljali iz CPR, le mesec dni po odprtju.


Glede na izjave drugih oseb zaprtih v CPR, ki so bile priča dogodkom je policija v prejšnjih dneh večkrat pretepla Vahtanga. Priče pripovedujejo, kako je najmanj osem policistov v bojni opravi vstopilo v njegovo celico in ga pretepalo, zaradi česar je padel in močno udaril z glavo v zid. Na tleh so ga vklenili v lisice in ga vlekli po tleh ter mu stopil na vrat in hrbet. Stanje se mu je slabšalo, dokler ni umrl v soboto zjutraj na poti v bolnišnico.


Zdi se, da so njihovi sorodniki prejeli novico zaradi klicev drugih oseb zaprtih v CPR, ki so novico izvedeli medtem, ko je nekdo slišal pogovor v ambulanti CPR. Prva uradna različica, ki se je pojavila v tržaškem časopisu "Il Piccolo", je govorila o pretepu med zaporniki kot vzroku smrti. To različico je pozneje zanikalo več pričevanj, med katerimi so tudi drugi zaporniki, ki so pogumno tvegali svojo telesno integriteto, da bi javno obsodili ta gnusni uboj.


CPR v Gradišču ob Soči, nedaleč od slovenske meje, upravlja kooperativa EDECO, ki je že znana po drugih škandalih v zvezi s slabim stanjem in upravljanjem več migrantskih centrov v Italiji. CPR v Gradišču je začel delovati 17. decembra, kljub kritikam in protestom proti odprtju. Z zmogljivostjo do 150 oseb je to resničen etnični zapor za zadrževanje tujcev pred deportacijami, katerih krivda je, da nimajo ali so jim potekli dokumenti za prebivanje v Italiji. V istih objektih je pred leti že obstajal podoben center CIE, ki je bil leta 2013 zaprt zaradi notranjih uporov, je za njegovimi zidovi že izgubila življenje ena oseba, mladenič Majid.


V soboto 18. in nedeljo 19. so se je skupnost v solidarnosti z zaprtimi zbrala pred vrati CPR v protest ob smrti Vahtanga, komunicirali z zaporniki in zahtevali takojšnjo zaprtje tega novodobnega smrtonosnega koncentracijskega taborišča. Varnostne sile v CPR so znova nasilno posredovale in zasegle mobilne telefone, da bi skušale preprečiti pričevanja zaprtih oseb. Poleg tega je bilo v prvih dneh tega tedna deportiranih več sojetnikov Vahtanga, ki so bili pripravljeni pričati v preiskavah.
Ti tragični in dogodki še enkrat kažejo pravi obraz nasilja državnega rasizma v Italiji. CPR so predvsem orodje za vzpostavljanje strahu med tistimi, ki nimajo dokumentov ali bi jih verjetno izgubili, da bi ustvarili cenejšo in bolj koristno delovno silo, ki bi sprejela najslabše pogoje za delo in življenje v polsuženjstvu.

Od ponedeljka, 27. januarja do nedelje, 2. februarja, je po vsej Italiji sklican teden akcij in mobilizacij za zaprtje vseh CPR in za takojšnjo izpustitev vseh zaprtih oseb. In v spomin na Vahtanga.

NAJ SE TAKOJ ZAPREJO VSI CENTRI ZA DEPORTACIJE!
ZA VAHTANGA!

ZA VSE, KI SO UMRLI ZARADI DRŽAVNEGA RASIZMA!

 FREEDOM! HURRIYA! LIBERTÀ! SVOBODA!

Video posnetek ene od policijskih intervencij v celici Vahtanga, posnet v CPR.

IT: 27GENNAIO-2FEBBRAIO: SETTIMANA DI AZIONI E MOBILITAZIONI PER LA CHIUSURA DI TUTTI I CPR, PER LA LIBERAZIONE IMMEDIATA DI TUTTE LE PERSONE RINCHIUSE E PER VAKHTANG.

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.