V mestni občini Ljubljana smo v zadnjih letih priča agresivnim potezam spreminjanja javnih prostorov na račun komercializacije in turistifikacije mesta. Medtem ko se mesto hvali z navalom turistov, so lokalci vse bolj izrinjeni iz centra mesta. Stranska škoda gentrifikacije so dvig najemnin, podražitev storitev in komercializacija javnih površin, začelo pa se je tudi socialno čiščenje vseh, ki bi lahko skazili podobo sterilne, bleščeče Ljubljane.
V tem procesu so na udaru tudi avtonomni prostori. Ti predstavljajo redke prostore svobodne misli in združevanja onkraj komercialne logike, kar več kot očitno moti mestne oblasti, zaradi česar se jih trudijo izkoreniniti, podrediti in sterilizirati ter tekom tega procesa tudi kaj zaslužiti.
Pred kratkim je v javnost pricurljala informacija, da Zoki razprodaja nepremičnine v mestni lasti, med drugim tudi hostel Celico. Čeravno je avtonomna cona Metelkova relativno tolerirana kot zanimiva turistična atrakcija, je po drugi strani tudi tarča kapitalskih vdorov in nepremičninskih mahinacij. Privatizacijo Celice smatramo kot še en napad občine z namenom prevzema in podreditve Metelkove interesom kapitala. Namesto, da bi enega kapitalista podpirali v borbi proti drugemu, zavzemamo stališče: »Celico nazaja Metelkovi!«
Eden bolj odmevnih primerov tovrstnega čiščenja je bil tudi Zokijev poizkus evikcije Roga poleti 2016, ki ga je skupnost uspešno odbila. Mestna občina svoje nasilne posege upravičuje preko prefinjene PR strategije, ki rogovsko skupnost predstavlja kot marginalno in neracionalno manjšino, ki se zoperstavlja viziji občine - kompleks Rog spremeniti v kulturno-ustvarjalen prostor za vse občanke in občane. Vendar naj vas lične in sodobne projekcije dizajnerjev ne zavedejo: gre za poblagovljenje skupnostnih prostorov in aktivnosti v dobrobit elitam in kapitalu.
Zato in zaradi vsesplošne razprodaje skupnega in poblagovljenja javnih površin v Ljubljani pozivamo vse, da skupaj nastopimo v boju proti interesom kapitala ter pokažemo, da nam je dovolj odrinjanja iz mesta na račun turizma in profita. Ne želimo mesta po meri kapitala, ampak prostor po meri skupnosti in njenih potreb.
Anarhistična pobuda Ljubljana (APL)
Ljubljana, december 2017

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.