Današnji napad na Avtonomno tovarno Rog je uničevanje avtonomnih struktur družbenih gibanj, ki bo pustil dolgotrajne posledice. Rog je bil v zadnjih 15 letih središče kritične misli, vozlišče družbenih gibanj, zatočišče vseh tistih, ki nas kapital potiska na rob družbe. To je prostor prijateljstva, tovarištva, idej, projektov. Izbrisanih, Nevidnih delavcev sveta, Protirasistične fronte v času balkanske migrantske poti, Sveta za vsakogar, BojZe, Antifašistične fronte, delavskih demonstracij, bojev proti gentrifikaciji, bojev proti prekarnemu delu, vstaj 2012 in kolesarskih vstaj 2020. Zgodovine družbenih gibanj tega mesta so neločljivo povezane s skupnostjo Tovarne Rog. Ko je pri socialnem delu odpovedala država, je vskočil Rog. Ukvarjali smo se s številnimi družbenimi problemi, ki jih je mesto potiskalo na svoje obrobje, predvsem pa s posledicami vseh tistih, ki jih je v gonji za kapitalom ustvarjalo.

Rog je bil zadnje pribežališče pred gentrifikacijo in turistifikacijo mesta, ki je stanovanja neusmiljeno spreminjalo v nedostopne dobrine, center pa v diznilend, v katerem občanke in občani niso bili več dobrodošli. Rog je simbolna točka vseh tistih, ki zavračamo profit, gentrifikacijo, desničarsko nasilje, kapitalistično represijo, janšistično orbanizacijo. Rog je pogoj, da smo v zadnjih 15 letih v Ljubljani, kljub njeni majhnosti zgradili trdna družbena gibanja. Brez njega bi že zdavnaj zdrsnili v višegrajski scenarij. MOLovi veljaki, ki se radi ponašajo s svojim antifašizmom, se morajo zato zavedati svoje zgodovinske odgovornosti. Z izbrisom Roga so široko odprli vrata skrajno desničarski politiki, ki po vsem svetu ruši prostore svobode.

Napad na Rog prihaja v času, ko se vrstijo napadi na vse avtronomne strukture in središča kritične misli v državi. Zasebni študentski koruptivni interesi napadajo Radio Študent. Janšisti napadajo civilno družbo in kulturnike. Kapital uničuje naravo. Protesti so praktično prepovedani. Represija je postala del našega vsakdanjika. Ko branimo Rog, ne branimo le avtonomne tovarne, ki je za mnoge postala edina točka dostojanstva v povsem razčlovečenem svetu. Ko branimo Rog, branimo svojo pravico do obstoja, do boja, do kulture, do avtonomije, do dostojanstva, do svobodne in kritične misli. Rog je zgolj naša simbolna točka. Porušili so nam zidove, a naš boj nikoli ni bival v stavbah. Naš upor je del naših src in nepokornih teles. Najdimo se.

Danes ob 17h vsi pred Avtonomno Tovarno Rog! Pokažimo, da nas ne janković, ne janša, ne kapital, ne njihovi lokalni podprniki ne bodo spravili na noge.

Roga ne damo za gradbeno jamo!

Za avtonomne prostore! Za svobodo in avtonomijo! 

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.