NAPAD NA BOLONJSKE PROTESTNIKE IZ PADRONE DI MERDA

Kaj se je zgodilo? Danes (18.5.2020) zjutraj, preden je vzšlo sonce, so v Italijanskem mestu Bolonija, policisti predramili skupino delavcev in prekarcev, ki so se uprli svojim izkoriščevalcem in prevarantskim šefom, ter jim izročili nalog z naslednjimi opozorilnimi merami: petim je bilo ukazano zapustiti Bolonijo, enemu so prepovedali približevanje bivšemu delovnemu mestu in šefom. Trinajst pa je bilo ovadenih.

Ker so policisti, čeprav je vsem jasno, da jih varnost prekarizirane mladine nikoli ni posebej zanimala, vstopili brez rokavic in mask in brez upoštevanja varnostne razdalje, so ogrozili naše zdravje. Ko se je eden od prekarnih delavcev pritožil, se je eden od policistov svojemu kolegu pošalil: »Ne boj se, s tem nalogom boš končal zelo daleč vstran!« Sami ne upoštevajo zdravstvenih navodil, ki so jih pred kratkim uveljavljali ter podkrepili z globami in ovadbami.

Za kašen nalog gre? Gre za preventivno mero (ki jo lahko po lastni volji izda sodnik in stopi v veljavo takoj, brez sojenja in brez obsodbe, da si »kriv«), ki ljudi sili, da nemudoma zapustimo Bolonijo in se do nadaljnega ne vrnemo. To, da imamo v mestu prijatelje, partnerje in v nekaterih primerih tudi družinske člane, se ne upošteva. Ne upošteva se tudi, da je v času pandemije v imenu javnega zdravja gibanje omejeno.

Proti komu je uperjen ta ukrep? Delavcu v eni od Bolonjskih zadrug, ki je bil med tem, ko je bilo v veljavi omejevanje gibanja, delal za nizko plačilo in brez zaščitne opreme; delavec v baru, ki naj bi se danes ponovno vrnil na delo; solastnik malega podjetja, ki učinkov krize ni želel prevaliti na svoje zaposlene in zaradi tega od države in lokalnih oblasti ni prejel nikakršne denarne pomoči; študent, ki je, da bi lahko plačal stroške študija, moral delati na črno; kurir, ki je moral delati v času, ko je bilo v veljavi omejevanje gibanja. Vrh tega je bilo bivšemu zaposlenemu v Nails Cafe-ju, ki je v središču te zadeve, prepovedano približevanje sovjemu nekdanjemu delavnemu mestu in šefom. Ti usrani šefi so krivi za neizplačilo na tisoče evrov, ki so jih dolžni delavcem. Sporočilo tem delavcem se glasi: pustite, da vas šefi izkoriščajo in izigravajo v miru.

Česa so obtoženi? Obtoženi so nadlegovanja šefov, ki niso plačevali svojih zaposlenih. Od danes zjutraj se to, da zahtevaš plačo, ki ti pripada imenuje izsiljevanje! Od danes zjutraj se to, da usranega šefa obiščeš, da bi protestiral proti prevaram in nadlegovanju in pri tem motiš njihov posel uradno imenuje nasilje!

Na dan, ko so po mesecih omejevanja gibanja vrata odprla mnoga podjetja vsi govorijo o gospodarskem okrevanju, vendar je sporočilo jasno: okrevanje velja zgolj za usrane šefe. Za mlade, prekarne in izkoriščane delavce, ki ves ta čas niso dobili niti centa, ni mar nikomur. Ekonomija temelječa na slabo plačanem delu in delu na črno se mora zopet postaviti na noge, zato v tem trenutku predstavljamo problem za šefe, ki želijo prevaliti stroške gospodarske krize na zaposlene.
Nima smisla, da nas poskušajo ujeti in imenovati, saj se za našimi maskami skrivajo vsi: prekarni delavci, ki so odločeni, da se bodo svojim izkoriščevalcem maščevali; vsi delavci, ki so se prepoznali v eni od naših številnih zgodb o izsiljevanju, prevarah in nadlegovanju. Še posebej zdaj, ko smo sredi ekonomske krize, bo proti vsakemu izkoriščevalskemu usranemu šefu na ulice pripravljeno stopiti še več zamaskiranih ljudi. Za vsako prekazirano osebo, ki se jo meče iz doma bodo v Italiji stali drugi, saj ti usrani šefi ne spadajo nikamor.

Končno vemo o čem so govorile oblast, ko so širile sporočilo #andràtuttobene (vse bo v redu): vse bo v redu za usrane šefe, edine, ki se jih resnično varuje. Vendar se maščevanje nad njimi ne bo končalo. Čas je, da si ponovno nadenemo maske.

PADRONE DI MERDA

 

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.