Tovarna Rog ni samo prostor umetnosti in kulture, temveč tudi prostor številnih aktualnih aktivističnih bojev, družbenih gibanj, novih oblik skupnosti. Je prostor raznolikosti, solidarnosti in svobode. Zato so takšni prostori pomembni. Vključujoča odprtost, ki jo ponuja, ustvarja možnost za skupne aktivnosti, ki vznikajo iz nas samih in ne iz predpisanih vsebin.

Tu vznikata umetnost in kritična misel, ki sta v vse bolj gentrificirani Ljubljani potisnjena na rob. V državi in mestu, ki gledata le na ohranjanje svojih javnih zavodov in vedno manj podpirata delovanje preostalih alternativ, ni veliko prostora za neetablirane umetnice_ke, akademičarke_ke, aktivistke_e ali preprosto ljudi, ki jim elita ne ponuja primernih pogojev za delovanje in življenje - vsakršna kritika sistema pa je zatrta in kriminalizirana. V vse bolj fašistični Evropi se izrinja osebe, ki »ne ustrezajo« vse ožjim merilom; tiste_i, ki so ostale_i brez papirjev ali v ponižujočih pogojih in rigidnih birokratskih postopkih čakajo nanje, so v državi skoraj prepuščene_i same_i sebi, brez podpore.
Ustvarjanje in delovanje v avtonomnih prostorih, kot je Tovarna Rog, nam kot feministični in kvirovski iniciativi omogoča bíti tako partikularen boj proti patriarhatu, seksizmu, homo-, trans- in bifobiji, mizoginiji ter vsaki drugi obliki zatiranja na podlagi spolnih (ne)identitet in spolnih usmerjenosti, ki ne ustrezajo merilom heternormativne družbe, kot tudi biti del skupnega boja proti fašizmu, rasizmu in kapitalističnemu izkoriščanju!

Tako kritičnih družbenih praks kot tudi alternativne misli, umetnosti in kulture, ki naseljujejo Tovarno Rog s svojimi mnogimi in raznovrstnimi vsebinami in aktivnostmi, ni mogoče ukalupiti, institucionalizirati, gentrificirati!
Rdeče zore podpiramo obstoj avtonomnih prostorov, kot je Tovarna Rog, kjer je mogoče delovati na solidaren, samoorganiziran, nehierarhičen, protikapitalističen in protigentrifikacijski način.

Kolektiv Rdeče zore

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.