Razbijmo meje - tako v glavah kakor na terenu

 

V zadnjem mesecu smo se tudi prebivalci teh krajev neposredno srečevali z ljudmi, katerih dežele je uničevalna sla globalne kapitalistične ekonomije opustošila do te mere, da so bili v iskanju preživetja in življenja prisiljeni zapustiti svoje domove in se podati na negotovo pot preko morja, mej, bodečih žic, taborišč in policijskih kordonov. Ta srečanja sprožajo različne odzive; medtem ko nas je veliko, ki razumemo, da je težava v kapitalističnem sistemu in pripadajoči družbeni ureditvi, ki proizvaja begunce in »ilegalne ljudi«, ter jim skušamo po svojih močeh pomagati na njihovi poti, je veliko tudi takšnih, ki se predajo strahu in celo sovraštvu.

 

V družbi, kjer življenja večine zaznamuje negotovost, ki je rezultat opustošenja, ki ga upravljajo strankarski in drugi šefi, je zaupanje v institucionalizirano predstavništvo že davno izpuhtelo. Medtem ko nekateri odgovore iščemo v samoorganizaciji, avtonomiji, solidarnosti in enakosti, spet drugi iz strahu pred neznanim postavljajo zidove in svoje odnose s soljudmi gradijo na neizprosnem izključevanju. Ti si za izhodišče izbirajo raso ali nacijo, drugi panslavizem ali evropizem, tretji pa domoljubje – kot temelj razumevanja sveta predpostavljajo, da so nekateri ljudje vredni več od drugih. Na kompleksna vprašanja ponujajo populistične odgovore, ki nimajo vzročno-posledične zveze z realnostjo. Jasno je, da za bedno stanje v družbi niso odgovorni migranti, begunci, pregnanci, izgnanci in revni; odgovorni so vestni birokrati v palačah oblasti, odgovorne so elite in njihovi buržoazni podporniki.

 

Totalitarističnim idejam neonacistov – ki se zelo lepo ujemajo s siceršnjo vladavino neoliberalcev - ne bomo nasedali, ne bomo dopustili, da fašisti v preoblekah zaskrbljenih državljanov maširajo po ulicah naših mest. Zato pozivamo vse, da vedno in povsod odločno nastopimo proti vsakršnim oblikam izključevanja.

 

V petek, 25. 9., ob 17. uri, se dobimo na Prešernovem trgu v Ljubljani na »Festivalu odprtih meja za vse« in s tem pokažimo, da ne bomo dopustili terorja ločevanja med soljudmi na kakršni koli podlagi, kadar koli in kjer koli.

 

Solidarno proti vsakršnim mejam (v glavah)!

Anarhistična pobuda Ljubljana

24. 9. 2015

 

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.