Skotila se je ideja o feminističnem shodu, ki bi zavzel ulice in preplavil mesto, zatresel patriarhalne srajce in nam zopet dal možnost, da v prvih vrstah glasno povemo, kje nas vulva žuli! Pretresamo ideje, pljuvamo čez seksiste in skušamo analizirati položaj žensk v času krize, hkrati pa bi potrebovale tudi izkušnjo biti na ulici in ogluševati s svojim besom.

Seksizme prepoznavamo kot rdečo nit, ki spaja politične elite, ekonomsko izkoriščanje, akademsko okolje, medijski prostor, cerkvene sile ponovne tradicionalizacije položaja žensk, in se skozi telesa posameznikov nazadnje še prevaja v ulično nasilje. Seksizmi služijo utrjevanju samoumevno podrejenega, nevidnega, razvrednotenega položaja žensk – da bi nam lažje vladali in upravljali z našimi telesi, so vsi prostori v katere vstopamo polni nasilja, poniževanja, zanikanja in drugih znakov, ki govorijo o tem, da nismo dobrodošle. Posebno še, kadar izstopimo iz pripisane vloge poslušnih, ukrotljivih, prijaznih in zavzemamo aktivne, uporne, nesramne, neprijetne in glasne drže. Kadar smo glasne in izzovemo obstoječe hierarhije, se razkrijejo nevidni mehanizmi, ki vzdržujejo patriarhalni red. Skozi vso zgodovino so bile uporne ženske kaznovane, zaprte, mučene, zažgane, diskreditirane, označene za nore in nemoralne. Nismo histerične – besne smo, ker ne vzdržimo več!

Seksizmov je mnogo in so vseprisotni. Seksizem je, če me na ulici primeš za rit ali se za mano dereš, če ti ga bom popušila. Seksizem je šank-kultura. Seksizem so naslovnice revij, oglasi, ki izkoriščajo naša telesa in televizijske oddaje, ki reproducirajo stereotipne vloge žensk. Seksizem je vabiti dajati mizoginim osebam vidnost in slišanost. Seksizem so akademske institucije, ki na vodilnih položajih vzdržujejo moške, ženske pa silijo v pisanje člankov, za katere ne dobijo priznanja ali prekerne položaje. Seksizem je cerkvena ideologija, ki nas potiska v senco, priklene na dom in se vsiljuje v državno politko, napada pravico do splava in odločanja o našem telesu. Seksizem je ideja, da potrebujemo policijo, da bi nas varovala, kot da se ne moremo same braniti. Seksizmi so prepleteni v ekonomsko izkoriščanje, saj smo ženske prve, ki bomo odpuščene, dobile manj plačila in pristale na opravljanje neplačanega dela doma. Seksizem je predvidevati, da je naša prijaznost in ljubezen neskončna. Seksizem je to, da vedno ostanemo same s sranjem in kategoriziranje zatiranja kot »žensko vprašanje«. Seksizmi nam vedno znova dajejo vedeti, da ne smemo biti v ospredju, biti vulgarne, agresivne, jezne, se postaviti zase, izzivati, živeti po svoje. Nočemo biti tiho – vedno udarimo nazaj!

Čas je, da maštanja pretvorimo v akcijo in feminizem vrnemo na ulice. Zato v petek, 23. maja 2014 pripravljamo feminističen shod PROTI SEKSIZMU. Dobimo se ob 17.00h v parku Tabor in potem zaružimo po mestu!!!

Vulva jih gleda – brce seksistom!

Feministke
[več info na feminist.shod{at}gmail.com]

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.