Bližajo se volitve in poleg predvolilnih kampanj raznih strank, kot je to v navadi, je tokrat tudi veliko pritiska k udeležbi na volitvah s strani raznih iniciativ, društev in posameznih oseb...
V nekaterih primerih gre retorika celo v smer, da kdor se ne udeležuje volitev nosi krivdo za strankarsko in vladno politično situacijo, ki jo imamo (ali bomo imeli). Govori se celo o spremembah zakona, v smer da bi bila udeležba na volitvah obvezna.

Tako propagando in retoriko popolnoma zavračamo, in zaradi vse večjega pritiska k udeležbi na volitvah, smo se odločile_i napisati tekst, ki govori o nesmislu volitev.

VOLITVE SO FARSA:

Sistem, v katerem živimo, naj bi bil demokratičen, kjer naj bi odločala večina. Ko se gre za glasove, politiki besedo »demokracija« ponavljajo kot pokvarjene vinilke. Verjetno tudi zato, ker bi želeli ljudstvo prepričati, da je sistem demokraičen, ko to v resnici ni.

Trenuten sistem ni veliko drugačen od avtokracije, monarhije ali od ostalih zatiralskih eurocentričnih družbenih sistemov, ki so obstajali v preteklosti, z razliko, da je v tem sistemu nekaj več vladarjev, ki si jih na 4 leta "izberemo" preko volitev.
Gre za striktno hierarhičnen sistem, ki krepi neenakost in ki daje manjšini moč nad večino!
Seveda takemu sistemu nasprotujemo!
In tudi, če ga poimenujejo predstavniška demokracija, se zadeve ne spremenijo kaj dosti!

Vsak_a ima pravico kandidirati, bo morda kdo pomislil... ja, dejmo rečt "vsak_a", če ima pravi status in prave dokumente... nima pa vsak_a enakih možnosti, enakih sredstev, enakega medijskega prostora... uspeh je med drugim torej pogojen s kapitalom, ki jo politik ali stranka ima, kar pomeni da nima vsak_a enakih možnosti in da tak sistem ni demokratičen! Zato se tudi dogaja, da so več ali manj v parlamentu ene in iste gnile face.

Tudi v kolikor bi pri kandiktaturi imele_i vse_i enake finančne in medijske možnosti, se nam zadeva še vedno ne zdi smiselna in še manj demokratična. Zakaj bi nekdo vladal drugim? Zakaj bi ljudje imeli vladarja ali vladarje? Zakaj bi neka manjšina vladala večini? In kako je lahko to demokratično?
Ali se nismo sposobne_i odločati same_i zase? Seveda smo!
Politiki in še kdo (korporacije, šefi, ljudje na položajih...) imajo od te (ne)demokratične igrice profit in moč, zato jim je v interesu, da se ta igrica nadaljuje.

Naj bo jasno – menimo, da so vsi politiki enaki, ali vsaj podobni no, ... Levi, desni, srednji... ni zares velike razlike, vsem je v interesu vladati ljudstvu in imeti od tega vladanja profit in moč nad ostalimi!
Tudi če se morda nekatere retorike, nekaterih politrikov zdijo bolj smiselne ali bolj podobne našim željam in načinu razmišljana, ne smemo pozabiti, da imajo vsi politiki zelo visoke plače in razne bonitete, ki jih ostali ljudje nimamo, tudi zato, ker zakone konstantno sprejemajo v svoj prid. Hvalijo pa se, ko za nekaj drobiža zvišajo mizerne pokojnine ali plače, ki seveda ostajajo mizerne.
Glas na volitvah (za katerokoli opcijo) je glas za obstoječi sistem – sistem, ki nas zlorablja in temelji na našem izkoriščanju. Volitve so samo resničnostni šov, dajejo nam iluzijo, da ima naš glas v trenutnem sistemu neko moč.

Mediji, so del te manipulacije, ali zato ker pripadajo političnim strankam, ali pa zato, ker imajo od tega druge interese.
Mediji nenehno promovirajo to demokratično farso in celo dajejo prostor raznim politikom – seveda le tistim po njihovi izbiri.

Pozivamo vas, da se ne udeležite volitev, če si tega ne želite. Ne bodite naivne_i in ne nasedajte pritiskom.
Za politično situacijo ni odgovoren nihče drug, kot ta ki jo izvaja! Prelaganje krivde na sočloveka, ki ni šel na volitve je absurdno in umika pozornost od realnega problema - politiki!
Po drugi strani pa bi se ta retorika lahko obrnila in bi se krivdo prevalilo ravno na volilca, saj udeležba na volitvah krepi in legitimira sistem nenakosti.
Vendar ne želimo si še ene delitve ljudstva, tokrat na volilce in ne volilce...
Ponavljamo, za politično situacijo so odgovorni politiki, ki jo izvajajo in ljudstvo zavajajo.

Pozivamo vse iniciative, društva, posamenice_ke.... da nehate s pritiski na soljudi, saj kot je vsak_a svoboden_na odločati koga bo volil_a, je tudi vsak_a svoboden_na odločati ali bo volil_a.

Majhna udeležba na volitvah ne pomeni politična neaktivnost, lahko pomeni tudi ne strinjanje s sistemom in je lahko izraz nezadovoljstva nad tem, pomeni bojkot nedemokratičnega sistema...
Procent udeleženk_cev je lahko kazalnik stanja v družbi in v kolikor je ueležba manjša od 50% lahko pomeni, da je večina ljudji proti takemu sistemu.
V kolikor je udeležba manjša od polovice, še enkrat, pomeni da sistem ni demokratičen, ker je odločila manjšina!

Govora je tudi o izbiranju manjše škode.Tudi to se nam ne zdi smiselno.
Zakaj bi izbirali manjšo škodo? Ali ni bolj smiselno izbrati svobodo?

Čeprav bi rade_i videle_i, da bi bila udeležba na volitvah tam nekje okoli 0% in da bi ljudje preplavli ulice, delavke_ci prevzele_i tovarne, ljudje osvobajali javne površine in se samoorganizirali v skupen boj za boljšo družbo... nismo v poziciji govoriti drugim naj volijo ali ne. In nihče ni!

Volitve ne bodo zares prinesle sprememb, ker zamenjava vladarja ne uniči hierarhičnega sistema v katerem si manj vredna_en od izbranega vladarja!
Pomembno je, da se kolektivno angažiramo za prizadevanje za boljši družbo in uničimo hierarhični sistem, ki nas zatira.

PROTI VLADARJEM IN HIERARHIČNEMU SISTEMU!

BOJKOT VOLITEV!

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.