Kotnikova ni zakotna. Dobrodošli sosedje!

Danes želimo pozdraviti nove sosede. Ob tem pa izraziti iskreno prizadevanje, naj Ljubljana postane dihajoče, prepišno mesto. Ljubljanska pljuča nista le Tivoli in Ljubljanski grad, temveč tudi avtonomni prostori s svojo neulovljivostjo raznolikih praks, z odnosi enakosti in z naslavljanjem resničnih potreb prebivalcev_k.

Socialni center Rog se je v okviru Antirasistične fronte brez meja že poleti začel pripravljati na sprejem migrantov. V Socialnem centru so se v času 10. letnega obstoja zvrstila različna gibanja in iniciative, ki so delovala na področju izključenosti migrantov_k, prekercev_k ter drugih socialno ogroženih prebivalcev_k. Gradil se je boj za pravice izbrisanih, migrantskih delavcev v gibanju Nevidnih delavcev sveta, prosilcev za azil in beguncev v iniciativi Svet za vsakogar, trenutno pa pri nas potekajo aktivnosti Delovne skupine za azil in Protirasistične fronte.

Kljub temu Tovarni Rog sedaj grozi rušitev, njenim uporabnikom_cam pa evikcija s strani Mestne občine Ljubljana. Mestna oblast izrinja samoorganizirano delovaje ter samonikle iniciative in postaja mesto vse bolj hierarhičnih in sprivatiziranih odnosov. Kljub temu da so si danes občinski veljaki nadeli masko dobrodošlice, je potrebno opozoriti, da procesi izključevanja potekajo dalje. Če si Ljubljana želi postati resnično "prijazno" mesto, naj namesto izvajanja izjemno dragih in megalomanskih načrtov rušenja avtonomnih prostorov omogoči migrantom_kam brezplačni dostop do javnega prevoza, knjižnic, izobraževanja... Namesto da s kapitalu in kapitalistom ugodnimi posegi nagovarja potrošniške kaprice turistov, naj poskrbi za dejanske potrebe migrantov_k ter ostalih prebivalcev_k Ljubljane.

Prav avtonomni prostori so tisti, ki so migrantom_kam prvi izrekli dobrodošlico z željo po spoznavanju, odnosih vzajemnosti in dobrososedskem sobivanju.

Kaj potrebujejo prebivalke_ci Ljubljane? Čim manj šerifov in korupcije, čim manj prodanih javnih površin ter več skupnih avtonomnih prostorov za medsebojno učenje, odprto delovanje in več solidarnostnih praks za boljše življenje vseh nas in novih soprebivalcev_k. Šele takrat bosta Ljubljana in Kotnikova odprtokotni.

Sobota, 27.02.2016

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.